Samhällskunskap: Intervju med Catharina

Jag har precis intrevjuat min mentor Catharina och bad henne svara på dessa frågor som handlar om samhällskunskap.


1.Hur har ert företag påverkats av det världsekonomiska läget de senaste åren och har ni börjat känna av att det vänder uppåt?
Svar: De påverkades mycket och hon hade inte alla svar i huvudet därför skickade hon en årsredovisning på det år då de drabbats som mest som var följande: "Rörelseresultatet för helåret 2009 blev -18,2 mkr (12,0). Året har präglats av en lågkonjunktur i finanskrisens spår och en försvagning av den svenska kronan som slagit hårt mot bolagets omsättning och marginaler. Vi har bemött detta med ett omfattande åtgärdsprogram i syfte att minska kostnaderna, öka de pressade marginalerna samt avveckla olönsamma varumärken och marknader. Programmet har medfört kostnader av engångskaraktär på ca 15 mkr. Vi beräknar att kronförsvagningen jämfört med 2008 har minskat våra marginaler med knappt 14 mkr. De personalneddragningar som genomförts under 2009 ger en kostnadsbesparing på 3 mkr på helår. Rensat från engångsposter, valutakursinverkan samt personalneddragning enligt ovan var rörelseresultatet 13,5 mkr och resultatet efter finansnetto rensat från omvärdering av valutaterminer 8,8 mkr."


2.Vad behöver våra politiska makthavare göra för att det ska bli enklare att driva företag i Sverige?
Svar: Det som politiska makthavare skulle kunna göra för att förenkla för företag i Sverige är bl. a. att ge större frihet vad gäller anställning, så att det blir lättare att anställa kortsiktigt. Därefter nämnde hon även saker som hon inte ville att jag skulle publicera i min blogg.


3.På vilket sätt kan ert företag dra nytta av den ökade globaliserade ekonomin?
Svar: De handlar mycket med andra länder och de hade även ett företag som startades i Spanien, men som lades ner efter ett tag. Denna fråga visste hon själv inte så mycket om, men tycker det är viktigt att det ska vara enkelt att handla med utlandet.

Och till Danne! Sorry för att du inte fick någon fika när du hälsa på idag, vi som har massa kaffemaskiner och grejer! Dålig stil tycker jag att inte kunna festa till det, men min mentor verkade så stressad så det var nog därför. Hoppas du fick kaffe på nått annat ställe :)'

/Amanda.


Kommentarer
Postat av: Daniele

Hej! Tack för trevligt besök hos dig! Bra svar på frågorna..

Ses på måndag!

2011-02-09 @ 22:45:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0